Vrste meda

Zavisno od pčelinje paše i sastava medonosnog bilja, postoji više vrsta meda. Svaki med je dobar za određene tegobe. Ako se ne može osigurati željeni med, dobar je i obični, mešani, ali pod uslovom da je prirodni-pčelinji.

Suncokretov med
Jedan od najkvalitetnijih medova na ovim prostorima. Na zapadu se svrstava na 2. mesto odmah iza medljikovca, po količini polena koju sadrži u sebi. Kod nas malo cenjen zbog svoje osobine da brzo kristališe, te ga naši ljudi apsolutno neopravdano izbegavaju.
Bagremov med
Dobar je protiv nesanice, lošeg sna, vrtoglavice, umiruje nervni sistem. Najčešće i najdelotvornije koristi se u čajevima od kamilice, matičnjaka i kantariona.
Livadski med
Naziva se još i poljski ili cvetni, a u suštini je mešavina medova od raznih biljaka koje preko svojih cvetova luče nektar, a nema ih u dovoljnoj količini da bi se moglo govoriti o monolitnom medu.
Medljikovac - Šumski med
(Tamni šumski med, medun,) kristalizuje se već u saću. Popravlja malokrvnost, pogotovo nedostatak gvožđa. Uzima se u voćnim napicima ili sokovima od višnje, breskve ili kupine. U svom sastavu nema cvetnog meda. Koristi se i posle iscrpljenosti, nakon teških operacija. Trudnice treba da ga uzimaju tokom cele trudnoće.
Lipov med
Dobar je protiv znojenja, prehlada sa kijavicom, olakšava kašalj i izbacivanje sluzi iz grla i nosa. Preporučuje se u ishrani novorođenčadi, dece i starijih osoba.
Med od uljane repice
Ovaj med ima osobinu da veoma brzo kristališe. Već nekoliko dana nakon vrcanja, med uljane repice se pretvara u fine sitne kristale. Inače je poznato da se pčele vrlo lepo razvijaju kada imaju ovu pašu.
Kestenov med
Stišava bolesti organa za varenje, žuči i jetre. Najdelotvornije i najbolje koristi se u čajevima od kamilice, šipka i majčine dušice. Ovaj med nije dobar za ishranu pčela.
Kaduljin med
Izvanredno koristi kod suvog kašlja i prehlada, a olakšava i izbacivanje sluzi iz dušnika i bronhija.
Med od zlatošipke
Zlatni prut ili zlatošipka je biljka koja u krajevima oko ravničarkih reka cveta od kraja jula do sredine avgusta. Daje izuzetno aromatičan med.
Med od deteline
Osnova ovog meda je nektar iz sočnog bilja, prvenstveno iz deteline, koja se seje za ishranu stoke..
Vreskov med
Pomaže protiv reume, bolesti mokraćnih kanala i bubrega. Najčešće se koristi u čajevima od breze, kamilice, i šipka.
Lavandin med
Je blag med, dobar u ishrani novorođenčadi (i male dece), kao i starijih koji boluju od neke akutne ili hronične bolesti. Naročito dobro pomaže srčanim bolesnicima, kao i osobama sa niskim krvnim pritiskom.
Ekspresni med
Nastaje kada se pčele hrane sokovima voća i povrća, mlekom i jajima. Tada se dobija med sa većim učešćem onoga što čoveku treba u ishrani. To se posebno odnosi na hormone i vitamine. Na ovaj način potrebne materije organizam lakše prima i prerađuje.
Otrovni med
Nastaje kada se med sakuplja u bliini nekih biljaka koje imaju otrove koji štete ljudima.
Valid XHTML 1.0 Strict! | Website Security Test | O nama | Site map | Kontakt | Literatura | © 2004 - 2014 prof. Duško Obradović sa učenicima Gimn. "Veljko Petrović" Sombor