Gljive Vojvodine

| Vrste | Spisak | Gradja | Konzerviranje | Recepti | Zabava | Knjiga utisaka | Pčelica (sponzor) | Linkovi | Literatura | Novosti |

PUPAVKE (rod Amanita)

razred-Fungi / klasa-Basidiomycetes / red-Agarigales / porodica-Amanitaceae

Literatura [2]

Rod je jedan od pripadnika reda Listićavki, Agarigales. Ovaj rod okuplja u sebi jednu pored druge i najotrovnije i najukusnije jestive vrste. Zato je kritičan i opasan za svakog početnika koji bi njegove primerke skupljao za jelo.

Osnovne odlike roda su sledeće:

  1. Posedovanje opšteg vela, koje u mladosti celo plodište obavija kao u ljusci, i čiji ostaci ostavljaju kasnije po površini gljive tragove u obliku traka, krpica, krljušti, pahuljica ili penastih nakupina.
  2. Lamele slobodne, ne dosežu do stručka.
  3. Lamele i otrusina beli, eventualno tek s lakim krem, ružičastim ili zelenkastim daškom, ali nikad toliko izraženim da bi se utisak beline pokvario. Lamele guste, nežne, meke.
  4. Spore okrugle, ovoidne ili elipsoidne; hialine; u proseku velike između 8 i 13 mikrona; kod nekih vrsta amiloidne (uglavnom kod onih s neurezanim, odnosno neiscrtkanim rubom klobuka), kod drugih neamiloidne (kod iscrtkanih ili urezanih po klobuku.)
  5. To su u proseku veće gljive (prečnik klobuka veći od 5 cm), lomljivog, mekog i sočnog mesa, tanjeg od širine lamela.
  6. Stručak je s prstenom ili bez njega, s volvom ili vez nje, s bulbom ili bez nje - kako kod koje vrste. Uvek u osnovi beo, no kod niza vrsta išaran u cik-caku bojama klobuka.
  7. Oblik klobuka većinom poluloptast do oblo ispupčen, u nekih (Preslice) i s izbočinom; jastučast, samo kod nekih u starosti u malo tanjurasto udubljen, odnosno valovit. Kod jedne polovine vrsta je rub radijelno linearno urezan ili tamnije iscrtkan, kod druge nije.
  8. Stručak većinom jednako debeo (ne računajući bulbu ako je ima), ili na dole postepeno širi, većinom s jačom korom i mekšom trstikastom jezgrom, koja se kod starih gljiva može i  cevasto prošupljiti.
  9. Sve su vrste mikorizne, tj. uvek se moraju nalaziti u blizini drveća, pa makar i više metara daleko u polju. Sve u velikoj meri osetljive na kiselost zemljišta.
  10. Neke se vrste javljaju isključivo u proleće, druge već u proleće, ali većina u dva talasa, početkom leta i u jesen.
Literatura [2]

Mi smo obradili sledeće vrste:

Valid XHTML 1.0 Strict! | O nama | Mapa Sajta | Kontakt | © 2006-2008 prof. Duško Obradović sa učenicima Gimnazije "Veljko Petrović" Sombor