Pčelinje larve

Generalno, pčelinja larva je beba iliti mladunče različitih vrsta pčela. Imamo posla sa mednom pčelinjom larvom, ili preciznije, muškom larvom i to prvenstveno kratko posle izleganja. One izgledaju kao mesnati crvi čiji sluzavi izgled zavarava jer su, sudeći po ljudima koji su ih probali, veoma ukusne.

U Kini, ljudi već dugo jedu larve.Takođe, u određenim delovima Japana (Nagano, Gifu i Yamanaši okruzi) ljudi pronalaze pčelinje košnice originalnim metodom i iskopavaju ih iz zemlje da bi nasli pčelinje larve kao izvor hrane, od zemne ose (ili crnog stršljena). Ponekad na televiziji, programi u vezi sa takvim temama bivaju zastupljeni, tako da su verovatno neki od vas možda videli ovo.

Osnovni metod jedenja je poznat kao "Tsukadani", prokrčkano u sojinom sosu sa nekoliko začina, obožavano kao delikates u nekim brdskim selima. Takođe, larve od džinovskog i žutog stršljena, koje su izabrane iz košnice, veličine su palca odraslog čoveka pa ima njih za pojesti, ne bojte se. One su izvrsne propržene u buteru, ali su propraćene sa značajnom opasnošćcu, odnosno hvatanja besnih stršljenova što nije lak posao složićete se. Trajna zaliha divljih pčela je teška, i ograničena im je sezona. Ali u slučaju pčelinjih larvi, dovoljna i stalna zaliha je moguća, bez ikakvih određenih opasnosti, kao rezultat planiranog pčelarenja mužjaka pčela.

Pčelinja larva može ojačati telesne funkcije, smanjiti pritisak, izlečiti bolest, rešiti umor, zaustaviti opadanje kose, vrtoglavicu, lumbago, bol u ramenu itd.

Pčelinja larva je idealna hrana sa visokim sadržajem belančevina, malo masti, raznim vitaminima sa malim hemijskim elementima. Pčelinja larva je, naravno, zavisna od meda i polena. Ali med postaje izvor kalorija, tako da je moguće da je hranljivi element izveden iz polena, istog kao i mleč. Sledeći spisak je opšti pregled hranljivih komponenti pčelinje larve, na 100g,sudeći po Japanskoj laboratoriji za istraživanje hrane:

Najvazniji element pčelinje larve je amino kiselina. Kao što se vidi u spisku gore, skoro polovina hranljivih elemenata su amino kiseline. Radije nego proteini, amino kiseline su karakteristične za pčelinje larve, ali kada larva postane odrasla (imago) sve amino kiseline postaju proteini. Iako još dobra, manja količina amino kiseline je korisnija nego protein zato što protein prvenstveno mora biti razložen na amino kiselinu da bi bio upotrebljiv.

Osim toga, pčelinja larva sadrži sve osnovne amino kiseline (8 vrsta za odrasle i 9 vrsta za decu) , kojima je jedini izvor unos hrane, kako je telo u nemogućnosti da ih proizvede. Takođe, pčelinja larva obiluje vitaminima i mineralima, koji pomažu u održavanju i regulisanju tela, posebno gvoždje koje je delotvorno protiv anemije, cink koji poboljšava čulo ukusa, i takođe cink i selen koji su poznati zbog duboke veze sa muškom seksualnom sposobnošću.

Nutriciona vrednost ishrane pčelinjim larvama nije mala, puna je vitamina A, slično kao u govedini, kao što riba obiluje proteinima, dok vitamina D ima 10 puta više u ribi. Moja preporuka, kao čoveka koji je probao suši, je da probate ovo jer nisu ti Kinezi i Japanci ludi, jedu dobru hranu pa zato i žive po 100 godina…

Linkovi

Med, gde sve?

Valid XHTML 1.0 Strict! | Website Security Test | O nama | Site map | Kontakt | Literatura | © 2004 - 2014 prof. Duško Obradović sa učenicima Gimn. "Veljko Petrović" Sombor