Gljive Vojvodine

| Vrste | Spisak | Gradja | Konzerviranje | Recepti | Zabava | Knjiga utisaka | Pčelica (sponzor) | Linkovi | Literatura | Novosti |

GRMOŠČICA, GRMAČA
Armillariella tabescens | Clitocybe tabescens

razred-Fungi / klasa-Basidiomycetes / red-Tricholomatales / porodica-Tricholomatacae / rod-Clitocybe

Grmača
slika je sa sajta Morel Mushroom Hunting

KLOBUK
4-15cm, u svim fazama ispupčen (nikad ni pljosnat ni udubljen), jedino stariji počesto s jednim spuštenim a drugim podignutim krilom, i talasast po rubu, uvek sa zaobljenom izbočinom u sredini. Po tom izbočenom temenu, a često i šire, suva, hrapava kožica raspucana je na sitnije ljuspice i na krupnija polja, tako da u drugom slučaju, na površinu proviruje belo meso. Rub klobuka nije iseckan ni urezan. Boje meda, žutosmeđ, ali nekad veoma svetao, gotovo u posebno razvijenim primercima pa deluje kao beo. Ljuspice su zrnolike, piramidalno ušiljene, tamnije od osnove, tako da prema rubu klobuk izgleda znatno svetliji.
LISTIĆI
Manje-više silazni, tanki, srednje gusti, pomešani sa lamellulama, katkad široki, nekad uski; beli ponekad sa mesnatim ili izabel tonom. Stariji se tačkasto smeđe ili poput rđe mrljaju.
OTRUSINA
Bela.
STRUČAK
6-10( 12 )/(0,6)0,8-1,8cm valjkast, tek se u dnu korenasto sužava. Gladak, bez brazda, go samo ponekad pri vrhu sa sitnim smeđežutim pahuljama, a dnu s nekoliko vlakana. Bez prstena i bez prstolike zone, jednostavno postepeno odozgo nadole tamniji ( od belog vrha do smeđeg dna ). Bilo pun, bilo cevast, bilo potpuno šupalj. Tvrd, ali ni "celulozan" ni plutast.
MESO
Tanko, elastično, no u ustima mekano, hygrophano, u debljem delu klobuka i u gornjem delu stručka belo, drugde smeđim prožeto. Ukus blag, posebno nakon dužeg žvakanja; miris ugodno osvežavajući, no slab.
MIKROSKOPIJA
Spore hyaline, neamyloidne, cilindrično do kapljoliko elipsoidne: 8,5-12/5-7µ. Oštrica fertilna, bez cystida ili sterilnih dlačica.
STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST
U gustim i brojnim grmovima na panjevima i okolo njih, vrlo često na korenju, tako da prividno raste na zemlji. I kao parazit, na listopadnom drveću najčešće na hrastovom i kestenovom, ređe na bukovom i bagremovom. Voli topla, sunčana staništa.
DOBA
( VII ) VIII-X ( XI )
JESTIVOST
Dobra jestiva gljiva, pogotovo za supu, kuvanje i kiseljenje. Ima odličan ukus ukoliko se dobro skuva (najmanje 15 minuta). U suprotnom može da izazove veoma neprijatne bolove u stomaku. Ne bi se trebala jesti u velikim količinama.
SLIČNE VRSTE
Mnogo se brka s puzama, Armillariella mellea, koje zaista liče, ali se lako razlikuju po tome što nema ni traga prstenu na stručku. Od otrovnih sumporača razlikuje se po svojim u osnovi belim listovima i belom otrusinom, te po blagom ukusu mesa. Nikako ih ne smete pomešati sa nekim otrovnim gljivama narandžaste boje.
Literatura
Valid XHTML 1.0 Strict! | O nama | Mapa Sajta | Kontakt | © 2006-2008 prof. Duško Obradović sa učenicima Gimnazije "Veljko Petrović" Sombor