Gljive Vojvodine

| Vrste | Spisak | Gradja | Konzerviranje | Recepti | Zabava | Knjiga utisaka | Pčelica (sponzor) | Linkovi | Literatura | Novosti |

MARTINČICA - VELIKI LEVAK (Clitocybe geotropa)

razred-Fungi / klasa-Basidiomycetes / red-Tricholomatales / porodica-Tricholomatacae / rod-Clitocybe

Martinčica - Veliki levak
slika je sa sajta Čuvari Blaga

IME
Martinčica je gljiva kasne jeseni. Dobila je ime po Svetom Martinu koji po katoličkom kalendaru svetaca pada 11. novembra.
KLOBUK
6-22 cm, u mladosti gotovo čunjast ili ispupčen s još izdignutijom oblom izbočinom, kasnije se sve više udubljuje, a u udubini mu izbočina uglavnom ostaje; rub sve do starosti podvrnut, najpre jako, spiralno i debelo, kasnije i razdaleko no jasno rebrast i često valovito s jedne strane nadignut. Kožica debela, suva, ne da se oguliti. U mladosti malo tamniji, smećkastokrem, s vremenom sve svetliji do beo, s lakim kožnatooker daškom; često, osobito kad je promočen, i s prilično izraženom nijansom boje mesa.
LISTIĆ
Znatno do izrazito silazni, s različitim lamelulama, gusti, katkad račvasti, katkad i anastomozirani, široki 4-7 mm, cele i utanjene oštrice. Beli, pa sa sve jačim daškom nijansi klobuka.
OTRUSINA
Bleda, gotovo bela.
STRUČAK
6-12-( 15 )/ 5-3 cm, nadole postepeno sve deblji katkada batinsto proširen, katkad gotovo valjkast. Suv, svilenaste površine, s jakom vlaknastom korom i meškom, kasnije sunđerasto šupljim jezgrom. Iste boje sa klobukom u dnu pamučasto beo od bazalnog micelijuma.
MESO
Jedva deblje duž strana nego na rubu, ali iznad stručka naglo debelo, čvrsto i kod starijih tvrdo, ali sočno; belo kada je suvo, provodnjeno ružičasto prožeto, žilavo. Ukus ugodno blag, miris jak, na voćni ili bazgin cvat; u Istri jedna rasa koju prema mirisu zaista ispravno nazivaju pršuticom.
MIKROSKOPIJA
Spore hyaline, neamiloidne, gotovo okrugle, ali zbog kukastog apikulusa ne izgleda tako, krupnije ili sitnije granulirane, 6-7,5/5-6,2 mi. Hife s kopčama.
STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST
Raste u luku ili u krugu, većinom po spoljašnjem rubu  šume (najčešće u listopadnim i to hrastovim), u travi, na livadama, no nekad se nađe i u travnatim šumama, ako ne na većem proplanku, tada u manjem broju. Blizina nekog drveta,  četinjača ili listača, čini se da je ipak neophodna. U svim našim krajevima je ima.
DOBA
( IX ) X-XII ( I )
JESTIVOST
Veoma ukusna jestiva gljiva, ali teška za varenje zato što ima tvrdu konzistenciju. Kad se zamrzne postaje ukusnija. Sprema se pečena, kuvana, ukiseljena sa pirinčem. Jestiva je dok je mlada.
SLIČNE VRSTE
Ima niz levki, Clitocybe, koje joj liče po boji, obliku, izbočeni u dnu levka. Neke su otrovne , zato ako ne poznajemo ovu gljivu ne berimo primerke manje od 10 cm u obimu klobuka, odnosno tanje od 1 cm u vrhu stručka. Ako se toga pridržavamo možemo je zameniti samo sa jestivim ili neotrovnim vrstama iz roda Clitocybe, odnosno Lactarius.
Literatura
Valid XHTML 1.0 Strict! | O nama | Mapa Sajta | Kontakt | © 2006-2008 prof. Duško Obradović sa učenicima Gimnazije "Veljko Petrović" Sombor