"); if ($naslov == "mapa sajta") { echo (" "); } ?>

Gljive Vojvodine

|Vrste | Spisak | Gradja | Konzerviranje | Recepti | Zabava | Knjiga utisaka | Pčelica (sponzor) | Linkovi | Literatura | Novosti |
\"\""); echo (" \"\""); echo (" \"\""); echo (" \"\""); echo (" \"\""); echo (" \"\""); echo (" \"\""); ?>

ŽUTI HLEB, ŠUMSKO PILE, VRBOVAČA
(Laetiporus sulphureus)

razred-Fungi / klasa-Basidiomycetes / red-Polyporales / porodica-Polyporaceae / rod-Laetiporus

Vrbovača, šumsko pile, žuti hleb
© Duško Obradović, Gimnazija "Veljko Petrović" Sombor

KLOBUK
Velik, mesnat; jednostrano spljošten; širok 7-55 cm težine i do 20 kg; Lepezastog je oblika sa neravnim rubom debljine; gornja površina mu je svetložuta ili crveno do narandžastožuta; u stare gljive izbledi. Iz drveta obično raste više gljiva, jedna iznad druge.
CEVČICE
Sumporastožuto; nalazi se na donjoj strani klobuka, sastavljeno je od kratkih cevčica sa sitnim rupicama (3-5 komada na 1 mm). Cevčice se ne daju odvojiti od mesa. U mladih gljiva se na njemu skupljaju sitne kapljice. Pore su dobro spakovane i skoro nevidljive kada je biljka mlada.
OTRUSINA
Otrusina je žuta.
STRUČAK
Kratak, zdepast, žućkast, izbija vodoravno iz stabla.
MESO
2-3cm debljine, u mladih gljiva je meko, sočno, teško, jarkožuto ev. bledožuto; ukus mu je kiselkasto gorak, miris prijatan; starenjem se osuši i postane krto i lomljivo.
MIKROSKOPIJA
5-7 x 4.0-5.0µm, ovalne do široko ovalne, glatke i bezbojne.
STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST
Na živom ili trulom drvetu listača (vrba, hrast, topola, bagrem, voćke), u šumama, parkovima, vrtovima i voćnjacima. Od kraja Aprila do kraja Maja, medjutim može ponovo izbijati sve do Septembra. Iz godine u godinu izbija na istom stablu.
JESTIVOST
Jestiva je samo dok je gljiva mlada, dok joj je meso sočno. Treba je više sati držati potopljenu u vodi, zatim prokuvati u drugoj vodi. Takođe je potrebno odstraniti žutu ivicu gljive koja je bogata sumporom. Jedna od najvećih i najintezivnije obojenih gljiva. Ima ukus pilećeg belog mesa. Može da izazove različite alergije. Kada se konzumira sa alkoholom može da izazove probleme u sistemu za varenje.
SLIČNE VRSTE
Literatura
Valid XHTML 1.0 Strict! | O nama | Mapa Sajta | Kontakt | © 2006-2008 prof. Duško Obradović sa učenicima Gimnazije "Veljko Petrović" Sombor