Gljive Vojvodine

| Vrste | Spisak | Gradja | Konzerviranje | Recepti | Zabava | Knjiga utisaka | Pčelica (sponzor) | Linkovi | Literatura | Novosti |

Klobuk

Na klobuku razlikujemo središnji deo - teme, ivica, gde se dodiruju klobuk i trusište, te obod - prsten iznad ivice klobuka.

Veličinu klobuka izražavamo promerom u centimetrima, a dodatne meru su napisane u zagradama.

Oblik klobuka mlade, nerazvijene gljive, koji je više ili manje tesno zatvoren uz stručak, moze biti obao, jajolik, stožast ili zvonolik. Rastom gljive klobuk se povećava, otvara i neko vreme je ispupčen. Potom se ivica klobuka sa svih strana sve više diže dok se klobuk potpuno ne izravna. Često ostane vodoravno spljošten, a ponekad u sredini ima tupu ili oštru grbicu, a kod drugih gljiva je u sredini plitko ulegnut, duboko ulegnut ili levkast s izdignutom ivicom.

Na mladoj gljivi ivica klobuka je često vrlo podvijena, a posle se obično izravna. Ivica moze biti glatka, zupčasta i ispucana, a kod nekih gljiva i dlakava ili sa nje visi ostatak zastorka.

Pokožica prekriva klobuk i daje mu osnovnu boju. Ponekad je sva jednake boje, a mnogo puta je na temenu klobuka tamnija. U toku razvoja boja se često menja: kod mladih gljiva je svetlija, pa tek posle postane karakteristična; ili ipak mlade gljive imaju izraženiju boju koja posle izbledi.

Kod nekih vrsta gljiva pokožica se može skinuti s celog klobuka ili samo sa oboda, a na drugim je tako prirasla da je ne možemo odstraniti. Kad su suva vremena na nekim gljivama pokožica karakteristično ispuca na veća ili manja polja, pa u rascepima koji ih omeđuju vidimo tkivo gljive drugačije boje.

Preslice i krasnice (rusule) imaju na obodu klobuka tako tanko meso da pokožica prileže na listiće i izgleda sitno naborana, iscrtkana, izbrazdana ili kako neki kažu - nažlebljena.

Površina klobuka je kod mnogih gljiva glatka i na njoj nema nikakvih posebnosti, kod nekih gljiva je za vreme vlažnih vremena prekrivena gustom sluzi ili je samo vlažna i pomalo sluzava. Kad se u kožici isprepliću deblja vlakna iste ili drugačije boje, obično su zračno raspoređena iz sredine ka napolje. Na zrelim gljivama se pokožica i klobuk uz ivicu često raspuknu po celoj debljini, kao što možemo videti kod cepača (inocybe) i vlažnica.

Kad površina  klobuka nije glatka, više puta je prekrivena dužim vlaknima. Kažemo da je vlaknasta, dlakava ili glatka. Kod drugih gljiva je prekrivena kratkim gustim dlačicama, pa izgleda kao da je paršunasta. Kod nekih gljiva vlakna su povezana u veće ili manje pahuljice ili tvrde ljuske, koje su jednake boje kao i preostala površina klobuka ili se od nje razlikuju bojom.

Kad na klobuku gljiva ima ostatke spoljnog ovoja u krpicama, njihovo prisustvo, veličina, oblik i boja takođe su važni za raspoznavanje.

literatura [4]

Valid XHTML 1.0 Strict! | O nama | Mapa Sajta | Kontakt | © 2006-2008 prof. Duško Obradović sa učenicima Gimnazije "Veljko Petrović" Sombor