Gljive Vojvodine

| Vrste | Spisak | Gradja | Konzerviranje | Recepti | Zabava | Knjiga utisaka | Pčelica (sponzor) | Linkovi | Literatura | Novosti |

VELIKA PUHARA (Langermania Gigantea)

razred-Fungi / klasa-Gasteromycetes / red-Lycoperdales / porodica-Lycoperdaceae / rod-Langermannia

Velika puhara
© Duško Obradović, Gimnazija "Veljko Petrović" Sombor

OBLIK
Mlađa plodišta okruglasta ili kao zemljin globus spljoštena, ubrzo se donji deo izdužuje, tako da poprimaju oblik zvrka, tikve ili izvrnute vreće. Nešto viša (10-20cm) nego šira (6-15cm). Telo joj je prečnika 7-80cm. Na temenu malo spljoštena, dno joj je većinom dublje izbrazdano. Može biti težine do 10kg. Za podlogu je zakačena micelijskom uzicom koja se prekida ostavljajući telo slobodno da se uvrće i tako rasipa milione spora. Primerak sa slike je bio veličine fudbalske lopte.

Velika puhara - sa micelijumskom uzicom

SPOLJNI DEO
Kao tanka pokožica, bela, prirasla za unutrašnji deo. I ona se kod starijih gljiva sa gornje strane raskida, kako bi se oslobodio put sporama.
UNUTRAŠNJI DEO
Kod mlađih sivo do olovno bela, kod starijih i maslinasto-žućkasta. U mladosti gotovo glatka, zatim peščano-zrnasta i bradavičasta, još kasnije raspuknuta na višestrana polja, manje-više piramidalno uzdignuta. Kad gljiva sazre, egzoperidija se na temenoj strani najpre raspada na ploče, zatim cela urušava.
MESO
Sastoji od glebe i subglebe. Gleba zauzima nešto više od gornje polovine mase, odnosno pruža se od temena sve do stručkoliko sužene razine. Najpre tvrda i naoko konzistencije na šire, sočna ponešto zrnasta, bela, zatim postepeno sve više tamni i sve mekanije gnjecava, zeleno-žuta, pa postajući i sve šupljikavija, pretvara se u tamno (maslinasto) smeđi prah (bilijune spora). Subgleba je odvojena od glebe jednim slojem gušće zbijenih ćelija, koje na preseku vidimo kao crtu. U osnovi bela, ipak je nešto tamnija od glebe. Starenjem postaje sunđerasto-meka, no postojana, može prezimiti, tako da još u proleće nalazimo njome ispunjene izvanredno lagane "stručke". Oni spolja posmeđe i pločasto se blistaju. Meso miriše na rotkvice.
MIKROSKOPIJA
Spore smeđ, glatke, sasvim pravilno okrugle. Niti kapljica su vrlo dugačke, iako se raspadaju na fragmente. Na mestima gde se granaju su nabrekle.
STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST
U Srbiji česta gljiva, raste obilnije u svim našim predelima, po livadama i naročito planinskim pašnjacima, rado i uokolo zgarišta bez povezanosti sa bilo kojim drvećem.
DOBA
Ova gljiva pojavljeje se u jesen.
JESTIVOST
S ukusom na teleći mozak, najukusnija među svim puharama. Treba samo paziti da joj je meso još jedro i belo (da nije počelo da žuti). Koristi se u celini, samo se opna oljušti.
SLIČNE VRSTE
Najveća puhara (veća i od velike puhare). Manje ukusna od velike puhare. Pravilnije je okrugla, sveža sa otužnim mirisom. Raste po pašnjacima, krčevinama, zapuštenim njivama i vrtovima. Naročito u nasim ravničarskim krajevima. Pored najveće puhare tu je i baštinska puhara. Česta gljiva na travnatim terenima, ali i u blizini drveća. Razmerno tanja od velike puhare, spolja je pokrivena igličastim zrncima. Jestiva je dok njeno meso ne počne da mekša i tamni.
LEKOVITA DEJSTVA
U narodnoj medicini crni prašak puhara koristi se za posipanje rana i zaustavljanje krvarenja. Međutim, crni prašak puhara ne valja udisati. Velika puhara je rasprostranjena kao hrana i lek. Takođe se stavljaju i na žive rane da bi se zaustavila ili sprečila infekcija. Proces zarastanja je veoma brz, a ožiljak gotovo zanemarljiv. Sa obzirom na svoje antibiotsko svojstvo, ovaj prah se koristio i kod bakterijskih oboljenja grla i nosa. Na poseban način, od njega se priprema i čaj. Novija medicinska istraživanja u svetu su dokazala da je ovaj prah prirodni antibiotik koji deluje takođe i na bakterije koje izazivaju upalu pluća i na neke od bakterija koje su izazivači upale mokraćnih puteva.
Literatura
Valid XHTML 1.0 Strict! | O nama | Mapa Sajta | Kontakt | © 2006-2008 prof. Duško Obradović sa učenicima Gimnazije "Veljko Petrović" Sombor